Да се разследват сигналите за хакерски атаки срещу каталунски политици. За това настоя испанският вицепремиер Пабло Иглесиас, предаде "Гардиън".

Той заяви, че подобни практики са неприемливи при демокрацията.

Считам, че една парламентарна комисия трябва да разследва всички случаи на шпионаж, извършени у нас, защото това е част от работата по прочистването и демократичното обновяване., каза той.

Това е най-високопоставената политическа фигура в Кралството до момента, която призовава за парламентарно разследване.

Припомняме, че един от най-високопоставените политици в испанската област Каталуния бе предупреден, че мобилният му телефон е хакнат с помощта на шпионски софтуер, за който производителите му твърдят, че се продава само на правителства за проследяване на престъпници и терористи.

Телефонът на висш политик в Каталуния хакнат от Испания

Телефонът на висш политик в Каталуния хакнат от Испания

Много рядък случай на вътрешнополитически шпионаж в Европа

Съвместно разследване на "Гардиън" и "Паис" разкри, че на председателя на каталунския регионален парламент Роже Торен и поне още двама поддръжници на независимостта на Каталуния от Испания им е било казано, че са били следени през миналата година, като това според експерти е "евентуален случай на вътрешнополитически шпионаж" в Европа.

Според заведено дело в САЩ шпионският софтуер е използвал предишна уязвимост в софтуера на WhatsApp, която би предоставила на оператора потенциален достъп до всичко на мобилния телефон на целта - включително имейли, текстови съобщения и снимки. Може също така да е имало достъп до диктофона и камерата на телефона, превръщайки го в подслушващо устройство.

"Гардиън" и "Паис" са се свързали с няколко испански държавни институции за коментар.

Испанският национален разузнавателен център (CNI) е посочил в изявление, че действа "в пълно съответствие с правната система и с абсолютно зачитане на приложимите закони" и че неговата работа се контролира от върховния съд на Испания. Те не са отговорили на конкретни въпроси относно предполагаемата употреба на шпионски софтуер на NSO Group.