Външният министър на Испания Хосеп Борел отрече, че страната му е изправена пред "масова" миграция и подчерта, че Европа се нуждае от "свежа кръв", за да компенсира ниската раждаемост, информира АФП.

"Ние тривиализираме думата "масова", каза той пред журналисти в Мадрид след разговори с колегата си от Йордания.

Близо 21 000 мигранти са пристигнали в Испания по море от началото на годината и 304 души са загинали, показват данни на Международната организация по миграция. Испания в момента е основна мигрантска дестинация в Европа.

Мигрантите също се опитват да достигнат до Испания и по суша. През миналия четвъртък 602 мигранти са успели да преминат през двойната ограда между Мароко и испанската територия Сеута в Северна Африка, хвърляйки екскременти и камъни по полицията.

Борел призна, че това шокира обществото и поражда страх.

Но той увери, че всичко е относително и "600 души не е масово в сравнение с 1,3 милиона" сирийски бежанци в Йордания.

"Ние говорим за 20 000 мигранти през тази година за страна с повече от 40 милиона жители. Това не е масова миграция", каза социалистическият министър.

По думите му всички пристигнали са под контрол, дори и след предупрежденията от неправителствени организации, че много мигрантски центрове в Испания са препълнени.

Той намекна, че това дори може да помогне на Европа, където много държави отчитат ниска раждаемост.

Демографското развитие на Европа показва, че освен ако не искаме постепенно да се превърнем в застаряващ континент, ние се нуждаем от свежа кръв, изтъкна той.