Премиерът на Испания Педро Санчес и лидерът на лявата партия "Подемос" Пабло Иглесиас постигнаха предварително споразумение за формиране на коалиционно правителство след парламентарните избори в неделя, пише "Паис".

Според източници от Социалистическата партия на Санчес, която спечели най-много места на вота през уикенда, но не и за мнозинство, двамата лидери ще проведат среща днес следобед в Конгреса. След това те ще дадат пресконференция.

Парламентът на Каталуния се опълчи на Испания с предложение за независимост

Парламентът на Каталуния се опълчи на Испания с предложение за независимост

Не се подчинява на Конституционния съд на Испания

Испания проведе в неделя четвъртите парламентарни избори от 2015 г., след като Санчес и Иглесиас не успяха да постигнат споразумение за управление след изборите на 28 април. Социалистите предложиха на "Подемос" три министерски поста и вицепремиер, но те отказаха.

На изборите в неделя Санчес изгуби три места в Конгерса от 123 на 120 в 350-местната долна камара, където 176 гласа са необходими за мнозинство. "Подемос" взе 35 места, като през април спечели 42. Най-големият победител от вота в неделя е крайнодясната "Вокс", която имаше 24 места, но увеличи местата си до 52, превръщайки се в третата най-силна партия в Конгреса след социалистите и Народната партия.

Френската полиция изтласка каталунски сепаратисти от границата с Испания

Френската полиция изтласка каталунски сепаратисти от границата с Испания

Каталунското правителство призова за внимателна операция и "никой да не пострада"

Разговорите между двете партии започнаха в понеделник вечерта при пълна тайна. Но едва тази сутрин стана ясно, че има предварително споразумение между двете партии.

Същите източници обясниха, че щом се постигне окончателно споразумение, ще започнат преговори и с други политически партии, които успешно подкрепиха Санчес на вот на недоверие срещу бившия премиер от Народната партия Мариано Рахой.

Каталунски сепаратисти блокират главна магистрала между Испания и Франция

Каталунски сепаратисти блокират главна магистрала между Испания и Франция

"Испанската държава да разбере, че единственият възможен път е да седне и да говори"

Според предварителното споразумение между социалистите и "Подемос" Иглесиас ще бъде вицепремиер.

АФП съобщава, позовавайки се на партиите, че социалистите и "Подемос" са постигнали принципно споразумение за формиране на коалиция.

По-късно Санчес и Иглесиас потвърдиха, че партиите им са постигнали споразумение за формиране на коалиция. Те се подписаха под сделката в присъствието на журналистите.

"Радостен съм да обявя днес, че заедно с Педро Санчес ние постигнахме предварително споразумение за създаване на прогресивно коалиционно правителство, което ще обедини опита на Социалистическата партия с куража на "Подемос", обяви Иглесиас.

Санчес добави, че той вярва, че правителството ще бъде "прогресивно" и ще управлява страната "четири години, през целия мандат". Премиерът каза още, че споразумението не е било възможно след изборите през април и че са наясно с разочарованието, но сега ще имат прогресивно правителство.

"Няма място за омраза между испанците", обяви той с тънък намек към крайнодясната партия "Вокс".

Въпреки че в продължение на месеци двете партии преговаряха за правителство след вота през април, сега двамата лидери се договориха за по-малко от 48 часа след изборите в неделя.

Малко преди 14,30 часа местно време Санчес и Иглесиас се подписаха под споразумението.

Снимка 452422

Източник: ЕПА