Големите градове в Турция са изправени пред недостиг на вода през следващите седмици. Истанбул е предупреден, че ще остане без вода до 45 дни, пише "Гардиън".

Липсата на обилни валежи предизвика най-голямата суша в Турция от десетилетие. Според турската камара на химическите инженери 17 милиона жители на Истанбул са на път да останат без вода.

Кметът на Анкара Мансур Яваш предупреди по-рано този месец, че в язовирите и резервоарите има вода за столицата само за още 110 дни.

Измир и Бурса, другите две най-големи населени места в Турция, също имат сериозни проблеми. Язовирите са пълни около 36% и 24% от капацитета си респективно. Фермерите по границата с Гърция и България предупреждават, че насажденията са пред умиране.

Критично ниските нива на валежи през втората половина на 2020 г. - 50% на годишна база през ноември - принудиха религиозните власти да инструктират имамите и мюсюлманите да се молят за дъжд.

Турция преживя няколко суши от 80-те г. на миналия век. Сушите са вследствие на демографски ръст, индустриализация, застрояване на градовете и климатични промени.