Американски дипломати посредничиха при подписването на споразумение между Сърбия и Косово за възобновяване на товарните полети, които трябва да помогнат за подобряване на икономическите връзки между балканските държави, информира АП.

Сърбия продължава да разглежда Косово като част от територията си, въпреки че е призната за независима държава от около 100 държави, включително и от САЩ.

Съветникът по национална сигурност на САЩ Робърт О'Брайън заяви, че подписаното в Берлин споразумение между представителите на двете държави бележи "историческа сделка". Той нарече въздушните връзки "душата на модерната икономика".

О'Брайън поясни, че няма товарни полети между Косово и Сърбия от 21 г. В момента отнема около 5 часа пътуване по път от Белград до Прищина.

Под споразумението се подписаха Милун Тривунац, държавен секретар на икономическото министерство на Сърбия, и Есет Бериша, генерален директор на Организацията за гражданска авиация на Косово. Церемонията се проведе в посолството на САЩ в Берлин.

25-минутният полет между Белград и Прищина ще бъде обслужван от подразделението на "Луфтханза", Eurowings, който вече има самолет в косовската столица.

Полетите ще стартират, след като двете държави премахнат регулаторни пречки.