Майор Стоян Петков извърши първи самостоятелен полет на F-16 - исторически за българските ВВС, съобщи изданието Otbrana.com.

Вече близо година и половина майор Петков се обучава в САЩ за бъдещата си служба като пилот на F-16. Заедно с него в Съединените щати са и пилотите старши лейтенант Симеон Георгиев, капитан Тодор Тодоров и капитан Александър Велинов. Те са първите четирима от общо 13 летци, които ще преминат тригодишно обучение на новите изтребители.

Новината за полета за майор Стоян Петков беше споделена от съпругата му Уляна, която сподели и негова снимка, на която е и едно от децата им.

Ако България поиска още 8 F-16, може да ги получи заедно с първата осмица

Ако България поиска още 8 F-16, може да ги получи заедно с първата осмица

Ако скоро има подписан договор...

"След един исторически ден за нашето семейство - първият самостоятелен полет на F-16. Ти си нашата гордост, тате! Въпреки всичките неуредици и трудности тук, ти си оставаш нашата скала, на която да се опрем. Гордеем се с теб и те обичаме!" - написа съпругата на пилота в профила си във Фейсбук.

Под постинга има множество отзиви с поздравления към българския офицер.

Майор Стоян Петков е инспектор-пилот в авиобаза "Граф Игнатиево". До 2007 г. учи в Националния военен университет в Долна Митрополия, където завършва магистратура по авиационна техника и технологии. През 2017 г. се дипломира и във Военновъздушния командно-щабен колеж на университета на американските ВВС. Той е опитен военен летец-пилот I клас. От 2010 г. лети на изтребител МиГ-29 като част от екипа на авиобаза "Граф Игнатиево" за бойни дежурства и целеви полети.