Президентът на Турция Реджеп Ердоган остро разкритикува Берлин за приетата миналата седмица резолюция за арменския геноцид в Османската империя, заявявайки, че Германия е последната страна, която трябва да държи сметка за геноцид, цитиран от световни агенции.

Припомняме, миналата седмица Бундестагът прие резолюция, с която официално определи избиването на арменци в Османската империя през 1915-1917 за геноцид. Анкара веднага реагира с отзоваване на посланика си от Берлин за консултации.

Пред събрало се множество в университета „Сабахатин Заим” в Истанбул Ердоган подчерта: „Германия! Отново ти казвам: първо, трябва да отговаряш за Холокоста. Как изби над 100 хиляди намибийци в Намибия, трябва да дадеш сметка и за това”.

Геноцидът в Намибия се възприема като първия геноцид през ХХ век, който е извършен в началото на столетието срещу племената хереро и нама в Югозападна Африка от страна на Германската империя.

Според турския президент Германия трябва да бъде последната страна, която може да провежда гласуване за геноцид.

Нашата история не е история на кланета. Нашата история е история на милост и състрадание. Това е разликата между нас, убеден той.

По отношение на живеещите в Турция 100 хиляди арменци, Ердоган изтъкна: „Половината от тях са наши граждани, другата половина не са наши граждани. Но ние не сме ги изгонили. Ние приемаме посетители от Армения като гости”.

Ако бяхме страна, която е враг на арменците, щяхме да ги изпратим всички тези хора в Армения”, продължи той.

 По думите му Западът експлоатира милиони африкански имигранти.

„Под елегантните тротоари на Берлин, Париж, Брюксел са животът, кръвта, усилията и потта на африканци”, убеден Ердоган.