Опитите да се изолира Москва многократно са водели до тежки последствия за Европа. Това предупреди руският външен министър Сергей Лавров на руско-германски форум "Потсдамска среща", цитиран от ТАСС.

Според министъра в съвременния свят е невъзможно да се създадат изолирани острови на сигурност.

"Общите проблеми трябва да бъдат разрешени съвместно. Това означава, че ако европейските държави не искат обединение, усилията да се осигури подобаващо място на Европа в новия световен ред са обречени на неуспех", категоричен е той.

"Историята многократно доказва, че опитите за изолиране на Русия винаги водят до тежки последици за целия континент", предупреди дипломатът.

"В същото време руското активно участие в европейските дела винаги е водело до дълги периоди на стабилност", смята Лавров.

По думите му желанието на Москва за сътрудничество с Европа не е подкрепяно от някои западни страни.

Според него предложението за руско-европейски енергиен съюз има за цел устойчиво развитие на държавите членки на ЕС.

"Постоянно насърчаваме нашите колеги да премахнат остарелите визови ограничения и увеличаване на търговските, икономическите, културните и хуманитарните връзки", каза руският топ дипломат.

Лавров е убеден, че руско-германските връзки са важен фактор за европейска стабилност.

По отношение на Украйна дипломатът каза, че Русия е заинтересована от разрешаването на конфликта. Той отхвърли обвиненията, че Москва е замразила конфликта в съседката.

"Русия е заинтересована от разрешаване на конфликта в близост до границите си повече от всеки друг, въпреки факта, че от време на време чувате изявления, че искаме да протакаме този конфликт чрез замразяването му завинаги", каза той.