Кметът на италианското градче Читадела, до Падуа, издаде заповед, според която  чужденците, искащи да станат местни жители, трябва да печелят най-малко по 420 евро на месец, съобщава ProntoSofia.

По този начин градоначалникът Масимо Битончи се опитва да постави бариера пред бедните или безпризорни чужденци, които са сред най-честите извършители на престъпления.

Според новите норми искащият да се засели в Читадела трябва да има и годно за живеене жилище, както и да не представлява социална опасност.

Нареждането изисква още от гражданите на страни от или извън ЕС да докажат, че имат трудов договор или пък че разполагат с достатъчно икономически средства за издръжка.

За единица мярка се взима социалната помощ, която е от 5061 евро годишно за едно или двучленно семейство и 10 123 евро за три или четиричленно семейство.

За пенсионерите пък са необходими 420 евро на месец.

Гражданите на ЕС, които решат да се заселят в Читадела, без да имат работно място, трябва да покажат, че притежават необходимите доходи.

Специална графа в нареждането регламентира и престоя на българите и румънците в общината.

Те трябва  да покажат разрешение за работа, издадено им от Единното гише за имиграцията, ако възнамеряват да работят в сфери, различни от земеделието, туризма, хотелиерството, строителството, металургията.

Работещите като домашни помощници и извършващите сезонна работа, както и ръководните и квалифицирани кадри също няма да имат нужда от такова разрешение.

Всички тези категории са освободени от едногодишния мораториум, наложен от италианското правителство в сферата на труда от 1 януари 2007 за гражданите на новоприетите страни в ЕС.

Според наблюдателите, очаква се примерът на Читадела да бъде последван и от други италиански селища като близките Верона и Тревизо, където управлява Северната лига.