Днес в италианския парламент ще се проведе заседание, което трябва да определи кога ще се проведат дебатите и вотът на недоверие срещу правителството.

Вероятната дата е 20 август, но тъй като парламентарните групи не постигнаха съгласие, то гласуването на сенаторите в пълен състав днес ще определи кога точно ще се проведат.

Заседанието е извънредно, което наложи прекратяване отпуските на сенаторите.

Междувременно, бившият премиер Матео Ренци даде заявка, че иска да се върне в управлението на страната.

На фона на политическата криза в Италия, Ренци иска да състави експертно правителство. Той ще се опита да се коалира с "5 звезди", за да се избегне предсрочният вот чрез съвместно управление до следващата пролет. 

Очаква се на 20 август премиерът Джузепе Конте да говори пред Сената.

Припомняме, че миналата седмица вицепремиерът на Италия Матео Салвини, който е и лидер на партията "Лига", се обяви за провеждане на нови избори в най-кратки срокове, предаде Дойче веле. Той посочи, че правителствената коалиция вече няма мнозинство в парламента.

Салвини се обяви против нова управляваща коалиция

Салвини се обяви против нова управляваща коалиция

Надява се, че никой не планира да "преметне" италианците

Салвини вече се обърна към премиера Джузепе Конте с предложението си за предсрочни избори.

Припомняме, Салвини се оказа в центъра на корупционен скандал. През миналия месец прокуратурата в Милано започна разследване на схема с участието на членове на "Лига" и руски представители. В пресата се появиха публикации, че ръководството на партията е получило финансиране в размер на десетки милиони от Русия в замяна на лобиране от тяхна страна за петролна сделка, желана от Москва.

Ако вотът на недоверие мине, то президентът Серджо Матарела поема в свои ръце упрвлението на страната чрез насочване на предсрочни избори.