Италианското правителство спечели вот на доверие в горната камара на парламента относно прокарването на нов Изборен кодекс, информира Ройтерс.

Премиерът Паоло Джентилони поиска пет вота на доверие в Сената във връзка с реформата. Той изрази надежда промените да бъдат приети до четвъртък, макар че има сериозна опозиция от страна на Движение 5 звезди и малки леви партии.

Италианското правителство получи вот на доверие за нов Изборен кодекс

Италианското правителство получи вот на доверие за нов Изборен кодекс

Вероятно ще засегне Движение 5 звезди

150 срещу 61 депутати гласуваха доверие на правителството. Но около 100 сенатори не взеха участие в гласуването.

Законопроектът вече е прокаран в долната камара.

Предложената избирателна система е в полза на партии, които сключват коалиции преди избори и се подкрепя от най-големите партии в страната. В ущърб е за партии, които искат сами да управляват, предимно такива като 5 звезди.

Социологическите проучвания показват, че системата - смесица от мажоритарна система на относително мнозинство и пропорционално представителство - ще доведе до поделяне на гласовете между лявоцентристите, дясноцентристите и Движение 5 звезди.

Движение 5 звезди заклейми реформата като "институционален преврат".

Многократните гласувания на доверие за правителството в долната камара и Сената позволяват на управляващата лявоцентристка коалиция да съкрати обсъждането на законопроекта и да заобиколи тайни гласувания на поправки.

Според правителството промените са необходими за хармонизиране на избирателната система за двете камари и за да се намали рискът от различни мнозинства в двете камари. Предишните опити за реформи се провалиха.