Прокуратурата в Италия повдигна обвинения на четирима членове на агенцията за национална сигурност на Египет за отвличането и убийството на италианеца Джулио Реджени, съобщават "Ройтерс" и "Гардиън".

28-годишният докторант в Кеймбриджкия университет изчезна в Кайро през януари 2016 г.

Тарик Сабер, Атхар Камел Мохамед Ибрахим, Ухсам Хелми и Магди Ибрахим Абдел Шариф са обвинени в отвличането на италианеца, а Шариф е обвинен в убийство.

Италия привика посланика на Египет заради убийство

Италия привика посланика на Египет заради убийство

Миналият месец италианецът Джулио Реджени

Държавното обвинение даде 20 дни да изразят позицията си или да бъдат изслушани. След това разследващите ще решат дали да поискат съдебен процес.

Прокуратурата обяви, че са оттеглени обвиненията към пети служител на разузнавателната агенция, Махмуд Наджем, който преди бе заподозрян за изчезването на Реджени.

Тялото на италианеца бе открито на магистрала край Кайро през февруари 2016 г. По тялото му бяха открити белези от изтезание, което се смята, че е било работа на египетските служби.

В продължение на четири години египетските власти възпрепятстваха усилията на Италия за разследване на убийството. Според египетските власти убийството е извършено от бандити и враждебни политически групи.

Повдигането на обвиненията представлява рядък момент, свързан с подвеждане под отговорност на египетската държава.

В края на ноември египетската прокуратура обяви, че прекратява разследването, тъй като извършителят на убийството остава неизвестен. Прокуратурата подчерта, че повдигането на обвинения на членове на службите "не се основава на доказателства".

Убийството влоши отношенията между Египет и Италия, което принуди Рим да изтегли посланика си от северноафриканската страна през 2016 г. преди да назначи нов година по-късно. Долната камара на италианския парламент прекрати отношенията си с египетските си колеги през 2017 г. Но в други сфери двете държави подобриха контактите си. През юни премиерът Джузепе Конте тихомълком одобри оръжейна сделка с Египет след тайни преговори. Двете държави се договориха и в сферата на енергетиката.

От 2015 г. 2723 души са изчезнали в Египет. Смята се, че зад изчезването им стоят местните служби.

Реджени изчезна на петата годишнина от началото на масовите протести срещу 30-годишното управление на Хосни Мубарак през 2011 г. Източници съобщиха пред "Ройтерс" през 2016 г., че полицията е арестувала Реджени до метростанция в Кайро и е бил отведен в сграда на вътрешната сигурност.