Италия даде зелена светлина за продажбата на два бойни кораба на Египет въпреки напрежението между двете държави около неразрешеното убийство на италиански студент в Кайро през 2016 г., информира АФП, позовавайки се на местни медии.

Сделката за продажбата на фрегати на Египет за 1,2 милиарда долара предизвика остра реакция от семейството на Джулио Реджени, 28-годишен докторант в Кеймбриджкия университет, който изчезна в Кайро през януари 2016 г.

Италия привика посланика на Египет заради убийство

Италия привика посланика на Египет заради убийство

Миналият месец италианецът Джулио Реджени

"Това правителство ни предаде", коментираха родителите на Реджени, Паола и Клаудио, пред "Република". "Границата е прекрачена, повече няма да позволим на правителството да ни се присмива", заканиха се те.

По откритото тяло на жертвата е имало белези от насилие. Случаят, който все още не е разрешен, обтегна традиционно близките отношения между Рим и Кайро. Италия обвинява Египет, че не съдейства достатъчно на разследването.

Премиерът на Италия Джузепе Конте се опита да защити решението на правителството му за продажбата на корабите, построени от италианската компания Fincantieri.

"Винаги съм поставял Джулио Реджени в центъра на молбите ми и ще продължавам да го правя", каза Конте пред "Република".

Правителствени източници оправдаха решението като "търговска операция, която няма нищо общо с търсенето на истината за смъртта на Джулио Реджени". Те добавиха, че най-добрият начин да получат помощ от Кайро по време на разследването е да оставят отворени каналите с Египет.

Арабската държава потенциално може да поръча още четири фрегати, а също 12 по-малки кораба и самолети за 10 милиарда евро.

Конте е разговарял с президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси на 7 юни. Те са обсъдили двустранното, индустриалното и съдебното сътрудничество, особено и случая с убития италианец.