Италия разреши миграционен спор с ЕС. Рим обяви, че ще позволи на италиански кораб да освободи 116 африкански имигранти в Южна Италия през следващите часове, информират "Ройтерс" и АФП.

Вицепремиерът на Италия Матео Салвини заяви, че е постигнал споразумение с Германия, Франция, Португалия, Люксембург и Ирландия за разпределяне на мигрантите, които бяха принудени да чакат на кораба от спасяването им в Средиземно море през миналата седмица.

Италия моли Европа да вземе 140 мигранти на италиански кораб

Италия моли Европа да вземе 140 мигранти на италиански кораб

Матео Салвини настоява европейските държави да си поделят разходите за тях

Салвини обяви във "Фейсбук", че корабът Gregoretti ще акостира до няколко часа.

Италианската прокуратура започна разследване на условията на спомагателния кораб на бреговата охрана, където мигрантите поделят само една тоалетна, информират местни медии.

Говорител на комисията разкри пред АФП, че Франция, Германия, Ирландия, Люксембург и Португалия заедно с Римокатолическата църква ще се погрижат за мигрантите. Комисията не уточни как ще бъдат разпределени между държавите, но представителят каза, че повечето ще останат в Италия.

Италия глобява с до €1 млн. НПО, спасяващи мигранти

Италия глобява с до €1 млн. НПО, спасяващи мигранти

322 срещу 90 депутати в долната камара на парламента гласуваха в полза на така наречения "декрет за сигурност"

140 мигранти, потеглили от Либия с две лодки, бяха прибрани от италианския патрул и прехвърлени на кораба Bruno Gregoretti.

Операцията се проведе на същия ден, когато най-малко 115 мигранти се удавиха край Либия.

Няколко имигранти на борда на Gregoretti са евакуирани по здравословни причини, включително бременна жена, двете й деца и нейния партньор, както и 15 деца. Но Салвини поиска останалите да останат на кораба, докато европейските държави не се съгласят да ги приемат.