Европейският парламент (ЕП) е изправен пред бурни избори за нов президент на законодателния орган във вторник, след като дългогодишна коалиция от партии в подкрепа на ЕС се разпадна на фона на ширещия се евроскептичен популизъм, съобщава "Франс прес".

Въпреки че за поста ще се борят най-малко седем кандидати, основните претенденти за поста са двама депутати от Италия и един белгиец. Победителят ще замени дългогодишния президент на Европейския парламент Мартин Шулц. Германският социалист напуска поста, за да се върне в политиката на родната си страна.

Тайното гласуване в 751-местния парламент на пленарна сесия във френския град Страсбург във вторник най-вероятно ще бъде спечелено от италианския политик Антонио Таяни - бивш говорител на Силвио Берлускони.

63-годишният Таяни, който служи като еврокомисар за индустрията от 2010 до 2014 година, е кандидатът на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) - най-голямата група в парламента.

Социалистът Джани Питела от Италия също се бори за поста.

Либералният политик от Белгия Ги Верхофстад - главен преговарящ на ЕП за "Брекзит", няма големи шансове, след като миналата седмица парламентарната група на либералите отказа съюз с италианското популистко движение "Пет звезди".

АЛДЕ отхвърли искането на “Пет звезди” да се присъедини към либералите в ЕП

АЛДЕ отхвърли искането на “Пет звезди” да се присъедини към либералите в ЕП

Запазват се фундаменталните различия

Победителят ще поеме ЕП в решаващ момент, тъй като законодателният орган ще има последната дума по всяко споразумение за излизане на Великобритания от ЕС, което се очаква да стане през 2019 година.

От 1979 година, с изключение на пет години от историята на парламента, в ЕП Европейската народна партия и социалдемократите си разменяха управлението на законодателния орган като част от "голяма коалиция" с цел по-лесното прокарване на законите.

Но споразумението между двете партии се разпадна на фона на разногласия относно кой трябва да замени Шулц, който управляваше ЕП близо 5 години.

Шефът на ЕНП Манфред Вебер заяви, че "предателството" на другите групи, които трябваше да подкрепят Таяни означава, че "те са отговорни за растящото влияние на популистите в този парламент".

Питела обаче се закани, че няма да приеме "монопола" на ЕНП на топ постовете в ЕС, допълвайки, че също се противопоставя на водените от Германия политики за строги икономии.

Жан-Клод Юнкер, бившият премиер на Люксембург, който ръководи Европейската комисия, и бившият премиер на Полша Доналд Туск, който председателства Европейския съвет, са от Европейската народна партия.

Левите депутати предупредиха, че може да настояват за един от тези постове, ако ЕП отиде в ръцете на консерватора Таяни.

Резултатът от избора на шеф на ЕП ще бъде предрешен от по-малките популистки и анти-ЕС партии.

Гласуването утре може да се проведе до четири тура, тъй като е необходимо абсолютно мнозинство.