Избори без победител”. Така френската преса окачестви резултатите от втория тур на местния вот във Франция, съобщават местни медии.

На главната страница на френските вестници и списания доминира провалът на крайнодесния „Национален фронт” (FN) на балотажа, след като на първия тур водеше в 6 от 13-те региона в страната, но на балотажа не спечели нито един регион.

Поражение за "Национален фронт" на изборите във Франция

Поражение за "Национален фронт" на изборите във Франция

Не печели в нито един от регионите, а миналата седмица бе първа политическа сила

Католическият вестник La Croix пише „Всички загубиха”, отбелязвайки, че нито една партия не може да обяви, че е постигнала решителна победа.

„Избори без победител”, отбелязва пък регионалният всекидневник La Voix du Nord, който зае твърда позиция срещу лидера на FN Марин льо Пен преди първия тур.

„FN спечели първия тур, но се провали на балотажа, консерваторите не спечелиха от традиционния санкциониращ вот срещу управляващата партия, социалистите загубиха своето регионално превъзходство”, пише главният редактор на изданието.

Социалистите на президента на Франция Франсоа Оланд спечелиха пет региона, докато дясноцентристкият алианс на бившия държавен глава Никола Саркози взе 7 района. В Корсика регионално националистическо движение, което иска по-голяма независимост за острова, спечели мнозинство.

Няма победа, но липсва и поражение, пише левият Liberation.

На главната си страница консервативният всекидневник Le Figaro отбелязва: „Дясното спечели, лявото се задържа, FN загуби”. Но според директора на вестника националистите са далеч от разочарование.

В действителност „Националният фронт” постигна най-добрия си резултат в неделя, след като за партията гласуваха 6,8 милиона французи. На 6 декември за партията гласуваха малко над 6 милиона души. Обаче загуби няколко региона, защото Социалистическата партия изтегли кандидатите си и призова гласоподавателите да подкрепят Съюза за народно движение на Саркози.

От партията на Марин льо Пен обявиха, че политическата маневра на двете основни партии показва, че те са двете страни на една и съща монета и че крайнодесните са единствената реална политическа алтернатива.

На първия тур партията на Марин льо Пен спечели най-много – 28% от вота, следвана от републиканците и социалистите. Но на балотажа републиканците победиха „Националния фронт”.

Изборната активност изигра огромна роля на изборите, тъй като много повече хора гласуваха на балотажа в сравнение с първия тур на 6 декември – около 10% повече. Според вътрешното министерство 58,6% са гласували на изборите. На втория тур преди пет години са гласували 43,4%.