735 евро месечно - поне с толкова трябва да разполага един студент в Германия, за да покрие разноските по следването, съобщава Дойче веле. За какво точно отиват тези пари и какви са минималните разходи?

Средно с по 918 евро месечно разполагат следващите в Германия по данни на студентските организации. Ето за какво отиват парите на студентите:

Наем

Наемът е най-голямото перо от студентския бюджет. Размерът му обаче зависи от населеното място и типа жилище.

Цвети и Теди следват в Мюнхен. Баварската столица е известна с високите си наеми и недостатъчните общежития. Цвети все пак успява да получи стая в държавно общежитие, за която плаща 320 евро на месец. Теди няма този късмет и трябва да наеме частно жилище, което дели със съквартирантка. За стаята си тя плаща 650 евро на месец.

Иван и Кристиян са студенти в съседната провинция - Баден-Вюртемберг. В столицата на провинцията - Щутгарт, наемите са по-ниски в сравнение с разположения на около 200 километра Мюнхен. За студентско общежитие Кристиян плаща 280 евро месечно.

Самостоятелният апартамент, в какъвто живее Иван, струва повече - цената е от около 400 евро на месец.

В Тюбинген, който също се намира в провинция Баден-Вюртенберг, единична стая в общежитие може да се намери за 255 евро. Иван разказва, че в Щутгарт цените в общежитията започват от толкова и достигат до 400 евро на стая на месец.

Мина и Кирил са избрали да следват в милионния град Кьолн, който се намира в най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия. Наемът за стая в общежитие при тях е 380 евро, горе-долу толкова струва и стая в жилище от типа съвместна квартира (WG).

На изток цените са по-ниски. Частно жилище за един човек в Лайпциг може да се намери и за под 300 евро. Малко по-скъпи, но далеч по-изгодни от градове като Мюнхен и Щутгарт, са жилищата в Берлин. Столицата е най-многолюдният град в Германия, както и градът с най-много студенти. Албена следва там и плаща 240 евро наем за стая във WG.

Транспорт

Разходите за транспорт зависят от конкретната провинция, в която се намира университетът.

Мюнстер, където следва Павел, както и Кьолн, се намират в провинция Северен-Рейн Вестфалия. Таксата за университета при тях включва и семестриална карта за обществения транспорт в цялата провинция. Подобни са условията и в Берлин.

В Кьолн университетът струва 273 евро на семестър, в Мюнстер - 294, а в Берлин - 320 евро.

Връщаме се при Теди и Цвети в Мюнхен. Въпреки че следват различни специалности, семестриалната такса и на двете е около 120 евро. Голямата разлика в цената с останалите университети се дължи на това, че таксата не включва пълен достъп до градския транспорт. Тя дава право за ползване на транспорт само през уикендите и след 18:00 в делничните дни. Повечето студенти избират да доплатят 195,70 евро на семестър и да ползват градския транспорт целодневно.

В Щутгарт условията за ползването на градския транспорт са сходни с тези в Мюнхен, но доплащането към основната такса от близо 190 евро на семестър е малко повече - 207 евро.

В съседните Манхайм и Тюбинген Мартин и Силвия също доплащат, за да могат да пътуват по всяко време. Той - 170 евро, а тя - 157 евро. Семестриалната такса в Манхайм е 174,90, а в Тюбинген - 157 евро.

Храна

Разходите за храна, разбира се, са относителни. Някои предпочитат да се хранят основно навън, други вкъщи. Някои са на специални диети, други обичат скъпи ресторанти, трети избират бързата храна.

Студентите в Германия могат да се възползват от мензите в университета. Един обяд в мензите тръгва от 2 евро и стига 5-6 евро. В Кьолн например той включва малка салата, основно ястие и десерт и струва 2,50 евро.

Относно пазаруването всички са единодушни: седмичното студентско пазаруване излиза между 30 и 50 евро.

Вечер с приятели

Студентският и нощният живот вървят ръка за ръка и в Германия. Билетите за кино са около 10 евро навсякъде. Албена споделя, че в Берлин за посещение на театър, опера или балет могат да се намерят билети за по 15 евро, но повечето са далеч по-скъпи.

В цяла Германия едно излизане вечер с приятели може да струва между 20 и 60 евро в зависимост от избрания ресторант, бар или клуб, броя питиета, дали студентът е пушач или не, както и дали ще избере да се прибере с такси. Цените по заведенията са пряко свързани и със стандарта на живот. Мюнхен и Франкфурт са първенци по този показател.

Голяма част от студентите избягват такситата. Цвети разказва, че тарифата им в Мюнхен е минимум 20 евро. Теди допълва, че повечето млади хора избират алтернативи като Юбер или ДрайвНау - автомобили, които подобно на Спарк в България се споделят от гражданите. Цената им започва от 25 цента на минута. Подобно на повечето големи градове, и Мюнхен предлага нощен градски транспорт.

Животът на студентите в Германия не е евтин, но те имат възможността да работят по време на следването си (Werkstudenten) или да кандидатстват за стипендии.