Президентът на Украйна поиска пълно разследване на палеж, който засилва политическото напрежение в спор за подкрепяната от Международния валутен фонд национализация на най-голямата банка ПриватБанк, информира "Ройтерс".

От 2016 г. ПриватБанк е в държавни ръце против желанието на бившия й собственик Игор Коломойски. Случаят се следи отблизо от инвеститорите, защото Международният валутен фонд може да замрази финансова помощ, ако национализацията бъде осуетена.

Президентът Владимир Зеленски, който има дългогодишни бизнес връзки с Коломойски, поиска разследване, след като домът на бившия управител на украинската централна банка Валерия Гонтарева, отговорна за национализацията на банката, е подпален и изгорен напълно при атака тази нощ в село край Киев.

Украинските власти национализираха ПриватБанк с мотива, че има дупка в баланса на банката от 5,6 милиарда долара заради съмнителни практики. Коломойски оспорва оценката.

Зеленски категорично отрича съмнения, че ще помогне на Коломойски да върне контрола си над банката или ще получи компенсация. Правителството на Украйна твърди, че не се водят преговори с бизнесмена, но Коломойски заяви пред медията, че вярва, че правителството търси компромис.

Полицията разследва случая с опожарената къща на семейството на Гонтарева. Тя не каза кой може да е отговорен за атаката.

В съобщение президентът на Украйна обяви, че инцидентът е "брутално престъпление" и призова за бързо разследване на случая.

"Всеки трябва да се чувства защитен в Украйна, без значение от миналото или настоящата позиция, и политическите възгледи", подчерта той.

От централната банка на Украйна предупредиха, че провеждащите реформи са сплашвани, за да се парализира дейността им.

"Това повече не е серия от инциденти, това е терор. Целта е да се сплашат реформаторите, минали и настоящи, да се парализират нашите дейности, да ни накарат да замълчим. Ние няма да мълчим", се допълва в съобщението на банката.

Посолството на САЩ в Украйна призова за разследване. Опозиционната партия, ръководена от бившия президент Петро Порошенко, определи атаката като сигнал, че в Украйна се влошава инвеститорският климат.

Гонтарева в момента живее в Лондон. Преди месец тя пострада, след като беше ударена от кола в центъра на Лондон. Бившият гуверньор вярва, че е преследвана от Коломойски заради решението й за банката, което се отхвърля от бизнесмена. Месец по-рано автомобил, регистриран на името на нейната снаха, беше запален в Киев.

АП отбелязва, че случаят с изгорялата къща е третият инцидент, свързан с банкера.