Висока избирателна активност в няколко ключови американски щата на предварителното гласуване, което подсказва, че повече американци могат да гласуват на междинните избори тази година в сравнение с предишни години, пише "Гардиън".

Демократите водят с 11% пред републиканците в САЩ

Демократите водят с 11% пред републиканците в САЩ

53% от регистрираните гласоподаватели биха гласували за кандидатите на Демократическата партия

В Джорджия се отчита висока избирателна активност, пише местният вестник Atlanta Journal Constitution. На първия ден на ранното гласуване този месец активността е била три пъти по-висока от тази през 2014 г.: 69 049 души са отишли до урните в сравнение с 20 898.

Вестникът отбелязва, че миналата събота е имало опашки и избиратели са чакали по 3-4 часа.

Във Флорида вече повече от 2,7 милиона са гласували - рекорден брой на частични избори, съобщава "Политико". Това означава, че повече от 1/5 от активните избиратели в щата вече са упражнили правото си на вот.

Тексас се слави с изключително ниска избирателна активност, едва 28,9% през 2014 г., предпоследният щат от всички. Но тази година има висока избирателна активност, според Pew Charitable Trusts. Около 2,4 милиона души са пуснали бюлетина на ранното гласуване в 30-те най-големи района в щата - повече от общия брой на гласувалите предварително за целия период на гласуване през 2014 г. В Далас броят на гласувалите е близо до този на президентските избори през 2016 г., според Dallas Morning News.

Американците проявяват рекорден интерес към изборите през ноември

Американците проявяват рекорден интерес към изборите през ноември

68% от анкетираните от Републиканската партия и 72% от респондентите от Демократическата партия

Обикновено на президентските избори повече американци упражняват правото си на глас в сравнение с частичните избори.

До момента 22 милиона души са гласували, обяви Майкъл Макдоналд, професор по политология в Университета на Флорида, който ръководи United States Elections Project. В 11 щата има повече гласували американци седмица преди изборния ден в сравнение с всички, които са гласували преди вота през 2014 г.

"Определено сме на път да имаме много висока избирателна активност", коментира Макдоналд.

Ако тенденцията се запази, избирателната активност може да е над регистрираните през 1966 г. 49%. Оттогава не е достигано по-високо ниво. Най-вероятно активността на изборите през следващата седмица ще е над средното ниво от 40% през последните три десетилетия.

С всеки изминал ден съм по-уверен, че ние ще видим сценарий, при който има висока избирателна активност, отбеляза политологът.

Отчита се висока активност и в Мериленд, Монтана, Арканзас и Тенеси.

Сред избирателите на възраст под 30 г. 40% казват, че "определено" ще гласуват на изборите в сравнение с 27% през 2010 г. и 26% през 2014 г.

Според данни на NBC News републиканците са по-активни от демократите на ранното гласуване в седем от 8 щата, които са следени. "Политико" съобщава, че републиканците са по-активни във Флорида.

Социологическите проучвания показват, че демократите най-вероятно ще имат мнозинство в Камарата на представителите, а републиканците ще запазят Сената. Прогнозите показват, че републиканците ще имат крехко мнозинство при разпределението на губернаторските постове.

Изборите ще се проведат на 6 ноември.