съдНемски гражданин, който твърди, че е бил отвлечен погрешка от ЦРУ в Македония и измъчван в таен затвор, започва съдебна битка с балканската страна, предаде АП.

Халед ел-Масри иска от македонското правителство обезщетение от 50 000 евро и извинение за това, че е бил похитен по време на екскурзия през 2003г. Това е негов трети опит да получи компенсация след неуспехи в САЩ и Германия.

Ел-Масри, който е от ливански произход, твърди, че е бил брутално разпитван в секретен затвор на ЦРУ в Афганистан, след като бил сбъркан от службите с терорист. По думите му той започнал 27-дневна гладна стачка и в крайна сметка бил върнат в Европа, като похитителите му го изоставили в планинска област в Албания.

Адвокатите му Дариян Павли и Филип Медарски заявиха, че търсят компенсацията на основата на факта, че Македония е разрешила отвличането му и е попречила на последващите разследвания на инцидента. Македонските власти отричат да са участвали в операцията.

Като за начало, би било добре страната поне да се извини на ел-Масри", заяви Павли, който добави, че ищецът ще отсъства от първото заседание на скопския съд по делото в петък.

Американски представители отказаха коментар по случая, но документи от WikiLeaks показват, че немските и македонските дипломати са правили всичко възможно случаят да не стига до съда и медиите. В един от тях, с дата 6 февруари 2006г., тогавашният премиер Владо Бучковски обещава на американския посланик, че няма да коментира пред местни журналисти станалото с Ел-Масри.

В САЩ ел-Масри опита да осъди бившия директор на ЦРУ Джордж Тенет. Делото му така и не стигна до съд, тъй като, според властите, би разгласило държавна тайна. Решението беше потвърдено и от американския Върховен съд през 2006г.

През декември 2010г. и немската съдебна система отказа да потърси отговорност на агентите на ЦРУ, които, според ел-Масри, са го отвлекли.

По думите на адвокатите, делото в Македония ще продължи около 2 години.