Жертвата на изнасилване беше пияна. Той или тя преди това са флиртували или са носели предизвикателни дрехи. В някои европейски страни до 55% от хората заявяват, че при такива обстоятелства биха правили секс без съгласието да е оправдано или приемливо.

Това става ясно от проучване на Европейската комисия, цитирано от "Вашингтон поуст".

Изследването разкрива, че 27% от европейците са на мнение, че изнасилването може да бъде приемливо при някои обстоятелства. Такъв е процентът и в Германия.

Този процент е доста по-висок в държави от Източна и Централна Европа като Румъния, Унгария, България и Чехия. Например в Румъния повече от 50% от анкетираните смятат, че участие в полов акт без съгласие е приемливо при някои обстоятелства. Унгария също е до Румъния, а в България над 35% от респондентите изразяват тази позиция. Въпреки че има ясно разграничение между Източна и Западна Европа, географията сама по себе си не обяснява различията.

Например в Белгия 40% от анкетираните споделят, че секс без съгласие е оправдан при някои обстоятелства, докато само 15% заемат подобна позиция в Холандия.

На Стария континент 27% от младите мъже смятат, че при някои ситуации е оправдан сексът без съгласие в сравнение с 20% при младите жени.

Близо 30 хиляди души са участвали в проучването.

Авторите на проучването призовават да се отдели повече внимание за защита на жените от сексуално насилие.

Най-тревожна по отношение на това е ситуацията в Малта, Кипър, Латвия, Литва и Естония.