Русия и армията на Асад засипват с бомби населението в Идлиб. Хората са отчаяни - живеят в разрушения град без всякаква медицинска помощ и се опитват да бягат към Турция, посочва Дойче веле. Анкара обаче не желае бежанци. Целта ѝ е друга.

"Хората в Идлиб могат да си останат по къщите и да гледат смъртта в очите, или да се опитват да преминават турската граница в търсене на сигурност и по-добър живот", казва сириецът Мустафа Дахнон от границата с Турция. Той заснема оттам и кратко видео, което разпространява в социалната мрежа Туитър. Под мотото "От Идлиб към Берлин" хиляди хора от сирийската провинция се включиха в поход към турската граница през уикенда, за да призоват международната общност към действия. Те се чувстват изоставени от света.

"Решителният удар" на Асад

От два месеца армията на Асад и Русия бомбардират населението в Идлиб. Провинцията в северозападната част на страната е последният бастион на бунтовниците и екстремистите.

Асад е твърдо решен да постави този район под контрола си. Армията му настъпва в района с подкрепата на военновъздушните сили на Русия. Те овладяха вече десетки населени места, сред които и град Маарат ан-Нуман. Той беше толкова силно бомбардиран, че там не е останал почти нито един жив човек.

Асад смята тази офанзива за "решителната схватка". Явно е предвидено и пълното разрушаване на инфраструктурата. "Голяма част от болниците са засегнати, някои са частично разрушени, други изцяло", казва Кристиан Райндерс от организацията "Лекари без граници". За ранените има все по-малко възможности да се доберат до лекар, а последиците са фатални", казва Райндерс, който е координатор на организацията в Северен Идлиб.

"Колкото по-надалеч трябва да пътуват хората, за да получат лекарска помощ, толкова по-голяма е вероятността състоянието им да се влоши още повече или дори да умрат". В южните части на провинцията вече не е останала нито една клиника. В последно време там беше ударена и болницата в Ариха, поне 10 цивилни граждани загинаха при тази атака. Москва отрича да е замесена.

Целта на Турция

Асад, подкрепян от Русия, си е поставил за цел да си отвоюва и последните територии, които още са под контрола на бунтовниците от "Хаят Тахрир аш Шам". Правителството в Дамаск заявява, че иска да унищожи джихадистите. "Хаят Тахрир аш Шам" е наследник на "Фронт Нусра", който е клон на Ал Кайда в Сирия. По данни на специалния пратеник на Съединените щати в Сирия Джеймс Джефрис, в последните дни сирийските военни части и руските ВВС са нанесли над 200 въздушни удара срещу цивилното население.

Турция, която подкрепя бунтовниците в Идлиб, изгради 12 наблюдателни поста в провинцията, които всъщност трябваше да наблюдават спазването на примирие. Но няколко различни опита за примирие, договорени между Русия и Турция, вече се провалиха.

"Ердоган се опитва да играе ролята на защитник на опозиционните сили в Сирия, но ангажиментът в Идлиб е и начин да се покаже, че Турция претендира за място край масата за преговорите, на които по-късно ще се обсъжда бъдещето на Сирия", казва Кристиан Бракел, който ръководи фондация "Хайнрих Бьол" в Истанбул.

Хуманитарна катастрофа

"Основната тревога на Ердоган е, че още сирийци биха могли да се опитат да потърсят спасение в съседна Турция", казва Бракел. По данни на ООН, от началото на декември 2019-та общо 390 000 души са напуснали Идлиб. Общият брой на прогонените през последните девет месеца вероятно достига 750 000. "Походът към границата", организиран тези дни, трябваше да има предимно символичен характер, но част от участниците в него се надяват да успеят да преминат в Турция, макар че границата официално е затворена. "И това не е изключено, казва Бракел, защото някои гранични служители приемат подкупи.

Много от хората в Идлиб обаче не могат да си позволят да дават подкуп, затова остават по бежанските лагери край границата - в дъжда и студа, без надежда за медицинска помощ. ООН предупреждава за опасност от хуманитарна катастрофа.

След няколко седмици се навършват девет години от началото на войната в Сирия. Още отсега обаче е ясно едно: диктаторът Башар Асад е военният победител в тази война. Но за да си върне властта над цяла Сирия, той трябва да овладее и Идлиб. А при атаките над Идлиб правителствените сили и техните руски съюзници явно не правят разлика между цивилни граждани и екстремисти.