САЩ си партнират с частни компании да изпратят хора на Марс до 30-те години на XXI век.

Това пише американският президент Барак Обама в статия за СиЕнЕн.

По думите му САЩ ще направят гигантска стъпка към Марс.

Шефът на SpaceX планира 1 млн. земляни да колонизират Марс до 2060-а

Шефът на SpaceX планира 1 млн. земляни да колонизират Марс до 2060-а

Планира създаването на мощна ракета за поне 100 души

Той отбелязва, че космическата програма показва любопитство, което тласка САЩ отвъд границата на възможностите. 

Според Обама следващата стъпка е да се достигне до Марс: да се научим да изграждаме нова естествена среда за човека, която да позволи на астронавтите да участват в дълги мисии.

Един от първите ми спомени е, когато стоях на рамената на дядо ми, развявайки флаг, докато астронавтите ни се завръщаха на Хаваи. Това бяха годините преди да стъпим на Луната. Десетилетия преди да кацнем с марсоход на Марс. Поколение преди снимките от Международната космическа станция да се покажат в социалната мрежа, пише американският лидер.

Тази седмица ние ще съберем някои от водещите американски учени, инженери, иноватори и студенти в Питсбърг, за да измислим начин за проектиране на нашия напредък и да открием следващите граници, отбелязва още той.

Поставихме ясна цел в следващата глава на американската история в Космоса: изпращане на хора на Марс през 30-те години на XXI век и връщането им безопасно на Земята, като крайната амбиция е един ден да останат там за продължителен период. За изпращането на хора на Марс ще е необходимо продължаване на сътрудничеството между правителството и частници иноватори, изтъкна Обама.