Израел е бомбардирал над 40 тунела по границата между ивицата Газа и Египет.

Убити са двама палестинци, чакащи на границата. 22-ма са ранени, съобщава АФП.

Тунелите, пресичащи границата между ивицата Газа и Египет са единственият път, който движението Хамас използва за пренасянето на оръжия, експлозиви и понякога хора на територията, откъсната от останалия свят, след като през юни 2007 ислямисткото движение взе властта.

Някои от взривете са станали близо до египетски военни лагери.

Междувременно хиляди араби изпълниха улиците на градовете из целия Близък изток, за да изразят гнева си против израелската операция срещу обекти на палестинската ислямистка групировка Хамас в ивицата Газа, съобщава АП.

От Ливан до Иран противниците на Израел се възползваха от въздушната операция през уикенда да изведат на улиците шумни демонстранти. На няколко места демонстрациите бяха съпроводени от насилие.

Развитието на ситуацията беше обсъдено и от палестинския президент Махмуд Абас и египетския му  колега Хосни Мубарак днес в Кайро, предадоха световните агенции.

След срещата, на пресконференция Абас каза, че палестинската групировка Хамас е могла да избегне настоящата ситуация в ивицата Газа, ако не беше прекратила споразумението с Израел за спиране на огъня, което беше в сила цели 6 месеца.

Той прикани Хамас да поднови споразумението за прекратяване на огъня и така да сложи край на кръвопролитието.