Израел е готов за споразумение, заяви министър-председателят на страната Ехуд Олмерт.

Той е изразил надежда, че до края на срещата в Анаполис ще бъде постигнато общо споразумение. Някои от 40-те представители на страните участнички в конференцията са посрещнали хладно Израел, но самото им присъствие е окуражаващо, пише СиЕнЕн.

‘Днес, израелци и палестинци разбират, че взаимната помощ е важна за реализирането на целите им - независимост, демокрация, заяви президентът Буш, подчертавайки че двустранното споразумение е пътят към постигането на мир.

Нашата цел, тук в Анаполис, е не да се постигне споразумения. По-скоро да започнем преговорите между двете страни. Нашата цел е да ги подкрепим в усилията им".

Президентът на Палестина Махмуд Абас е изразил надежда срещата ще ускори преговорния процес за постигане на мир с Израел, като я нарече ‘ историческа инициатива".

Пред репортери израелският министър-председате Ехуд Олмерт е подчертал важността на срещата, заради международната ангажираност и подкрепа.

Над 40 държави, включително Саудитска арабия и Сирия участват на срещата.

Лидерите на двете страни са дали съгласието си по общия документ, който е основна част за бъдещия мирен процес.

Така мирните преговори могат „ да започнат незабавно" . По време на посещението във Военната академия в Анаполис президентът Буш е изразил надежда, че процесът ще приключи до края на 2008 година.