Израел е на крачка да създаде армия от роботи. Това ще позволи на страната да намали загубите в жива сила, коментира "Ройтерс".

За целта след навлизането на дроновете в авиацията, на ред са БМП-та и танковете.

Израел е световен лидер в областта на високотехнологичните технологии. В момента правителството трябва да избере между три прототипа от полуавтоматизирани бронирани машини за превозване на войските в битка.

Предлаганите модели са с подсилена броня. За по-голяма сигурност на екипажа са премахнати прозорците. Те са заменени с камери и екрани с висока резолюция. По тази причина войниците са защитени допълнително от снайперисти или снаряди.

"Сега войниците ще седят в танк, той е затворен, те са много по-добре защитени и могат да напредват, без да се притесняват за снайперисти или други неща", каза бригаден генерал Янив Ротем, ръководител на отдела за развитие на министерството на отбраната.

Израел отдавна гледа на бъдеща армия от роботи като средство за намаляване на използването на войници на неговите горещи фронтове с Газа, Ливан и Сирия, точно както военновъздушните му сили все повече разчитат на безпилотни дронове.

Целта е до 30 години израелската армия да може да използва повече автономни средства във въоръжените си сили.

Експерти припомнят, че евентуално забавяне на сигнала по време на битка, би намалило ефективността на бойните автономни средства.