Индия и Израел ще започнат работа по споразумение за свободна търговия по настояване на еврейската страна, обявиха официални представители, цитирани от "Ройтерс".

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е на посещение в Индия, което е първо на министър-председател на еврейската държава за последните 15 г.

Далеч от погледа на обществото през последните години двете страни сближиха отношенията си, предимно в оръжейния сектор. Но при индийския премиер Нарендра Моди, чиято националистка партия отдавна хвали Израел за твърдия подход срещу тероризма, отношенията между двете държави се задълбочиха и в областта на икономиката.

"Имаме дипломатически отношения от 25 г., но нещо различно се случва сега", каза Нетаняху, след като двете страни се подписаха под 9 споразумения, които покриват сътрудничество в областта на киберсигурността, космическите технологии, петрола и газа.

Израел даде предварително одобрение индийски енергийни компании да проучват за газ и петрол в източната част на Средиземно море. Така за първи път ще има индийски компании в региона.

Днес по време на разговорите Нетаняху настоя двете държави да започнат преговори за споразумение за свободна търговия. Моди се е съгласил да започнат дискусии, според Ню Делхи.

Търговският обмен между двете държави е скочил от 200 милиона долара през 1992 г. до 4,16 милиарда долара през 2016 г., като е в полза на Израел.

Нетаняху, който води делегация от 130 души, иска увеличаване на износа за Индия с 25% в рамките на три години.

Израел е един от най-големите доставчици на оръжие за Индия, нареждайки се до САЩ и Русия.

През миналата година Моди стана първият премиер на Индия, посетил еврейската държава.