Представители на Израел и Ливан започнаха първи преговори за границата от 30 г., пише "Таймс ъв Израел".

Разговорите са организирани от ООН и се водят с посредничеството на САЩ. Двете преговарящи страни ще са на едно и също място, но няма да разговарят директно помежду си. Организирането на разговорите е определяно като "историческо" постижение с потенциал да донесе по-голяма стабилност и просперитет в региона.

Исторически преговори между Ливан и Израел за морската им граница

Исторически преговори между Ливан и Израел за морската им граница

Израел и Ливан не са установили дипломатически отношения

Но двете страни подчертаха, че разговорите имат за цел само разрешаване на дългогодишен спор за точното определяне на териториалните води на Израел и Ливан. Не се очаква това да доведе до мирни преговори или процес на нормализация.

Източник от ООН обяви, че разговорите са започнали малко след 10,00 часа.

Израел и Ливан не са установили дипломатически отношения и технически са в състояние на война. И двете държави имат претенции към 860 квадратни километра територия в техните изключителни икономически зони в Средиземно море.

Много рядко има официални контакти между двете страни. Преговорите се водят в голяма тента в централната на мироопазващите сили на ООН в Накура, на около 200 метра от израелско-ливанската граница.

Очакванията по отношение на преговорите "трябва да бъдат реалистични", коментира енергийният министър Ювал Щайниц, който води израелската делегация.

"Ние не говорим за мирни преговори или преговори за нормализация, а по-скоро за опит технически да се разреши икономически проблем, който от десетилетие ни пречи да използваме природните ресурси в морето в полза на народите в региона", каза още той.

Разговорите, по думите му, имат за цел да разрешат добре определен и ограничен проблем по отношение на териториалните води.

Американски представители обявиха, че разговорите между Израел и Ливан за сухопътната граница ще се провеждат отделно.

По-късно АФП съобщи, позовавайки се на ливанската държавна медия, че първият кръг от безпрецедентните преговори е завършил. Разговорите са продължили около час. Вторият кръг ще се проведе след две седмици.