Израел отрече обвиненията на Ливан, че посяга на спорно находище на природен газ в Средиземно море, омаловажавайки изгледите за евентуален конфликт в тази връзка, съобщава "Ройтерс".

След месеци на буксуващи преговори относно очертаването на морските граници между двете страни, вчера Ливан предупреди Израел срещу всякакъв вид "агресивни действия" в спорните води, след като край брега пристигна кораб за съхранение и добив на природен газ за Израел, управляван от базираната в Лондон компания Energean.

От своя страна, Израел твърди, че въпросното находище е в неговата изключителна икономическа зона, а не в спорни води.

Израелският министър на енергетиката Карин Елхарар подчерта, че предупреждението на Бейрут е "много далеч от реалността" и добави, че недвусмислено няма посегателство от страна на Израел.

Ливан предупреди Израел заради сондажен кораб в спорни води

Ливан предупреди Израел заради сондажен кораб в спорни води

Бейрут разглежда всяка дейност в спорния район като агресия

Ливан е дом на тежко въоръжената, подкрепяна от Иран групировка Хизбула, която е водила множество войни с Израел. По-рано Хизбула предупреди Израел да не извършва сондажи в спорната зона, докато проблемът не бъде разрешен, и каза, че групата ще предприеме действия, ако това се случи.

Запитан за перспективите за ескалация, Елхарар обаче отсече: "Изобщо не сме там. Наистина, разривът между реториката и реалността е такъв, че не вярвам, че ще предприемат действия".

Тя все пак подчерта: Израел е подготвен и препоръчвам никой да не се опитва да изненадва страната.

Засега няма коментар от страна на Съединените щати, които през 2000 г. започнаха да посредничат в непреките преговори между двете страни за уреждане на дълготрайния спор, който възпрепятства е проучванията за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие.