На днешната среща между израелския премиер Ехуд Олмерт и високопоставени военни не е било взето решение дали да бъде разширена офанзивата в Южен Ливан, съобщиха пожелали да запазят анонимност израелски официални представители, цитирани от БТА.

Дискусиите се състояха ден след като при ракетни удари Хизбула уби петнайсет израелци - най-смъртоносният за еврейската държава ден от началото на конфликта преди 27 дни.

Междувременно израелският вестник "Аарец" коментира, че Израел е недоволен от излишно декларативния характер на проекторезолюцията на Съвета за сигурност за Ливан. Изданието се позовава на източник от правителството на страната.

Тревога буди най-вече липсата на пряк призив към създаване на многонационални сили, които да бъдат изпратени в зоната на конфликта, уточнява"Аарец".

В проекта се заявява единствено, че съответната нова резолюция ще бъде приета по-късно. Това означава, че няма да има никакви международни сили, тъй като няма да има съгласие по този въпрос, заявява представител на правителството, цитиран във вестника.

Толкова препирни имаше за днешната декларативна резолюция; какво ли ще стане, щом започнат да обсъждат практическата, коментира той.

По данни на вестника, Израел вече е предал в Белия дом свои предложения за промяна в текста на проекта. Предложено е по-специално да не се споменават Фермите Шебаа като територия, която трябва да бъде отстъпена от Израел като условие за прекратяване на огъня, а също и да се конкретизират задълженията на ливанското правителство по възпрепятстване на оръжейните доставки за Хизбула.

Освен това израелската страна смята за необходимо въвеждането на ембарго върху оръжейните доставки за радикалите и да се включи текст за санкции срещу нарушителите му. Предложено е и да се заличи от текста терминът "израелските нападателни операции", тъй като се смята, че те имат отбранителен характер.

Израелските министри обаче не коментират официално текста на бъдещата резолюция, тъй като премиерът Ехуд Олмерт е забранил официални лица да се изказват по проекта, преди да бъде гласуван в Съвета за сигурност на ООН.