Израел поиска от Белия дом да обясни защо американски дипломат, подготвящ визитата на президента на САЩ Доналд Тръмп в Йерусалим, е заявил, че Стената на плача е част от окупирания от еврейската държава Западен бряг.

Това разкри израелски представител, цитиран от Ройтерс.

Израел възприема целия Йерусалим като столица на еврейската държава, което не се признава от международната общност. Стената на плача (Западната стена) - най-свещеното място на евреите, е част от територия, окупирана по време на войната през 1967 г.

Новият посланик на САЩ пристигна в Израел

Новият посланик на САЩ пристигна в Израел

Дейвид Фридман иска посолството да се мести в Йерусалим

Местният Канал 2 съобщава, че по време на запланувана среща между представители на Израел и САЩ израелците са били уведомени, че по време на визитата Тръмп сам ще посети Стената на плача и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху няма да го придружи.

"Съобщението, че Западната стена е в район на Западния бряг е прието с шок. Убедени сме, че това съобщение противоречи с политиката на президента Тръмп...Израел се е свързал със САЩ по въпроса", обяви представител от кабинета на Нетаняху.

Белият дом не е коментирал информацията.

Вчера в разрез с дипломатическия протокол новият американски посланик в Израел Дейвид Фридман посети Стената на плача.

Визитата, седмица преди първото чуждестранно посещение на Тръмп, съвпада с дебат между двете държави относно предизборно обещание на американския лидер да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим.

Изключително необичайно е нов посланик да посети свещеното място часове след пристигането си в Израел.

Фридман е ортодоксален евреин, който събира средства за еврейските селища в окупирания Западен бряг.