Властите на Израел се отказаха на приемат в страната си бежанци от обхваната от междуособици суданската провинция Дарфур. Вече са върнати от границата около 50 африкански граждани, искащи убежище на територията на Израел, съобщава РИА Новости, позовавайки се на израелски медии.

Разрешение на останат в страната ще получат само 500 суданци, които са потърсили убежище в Израел още преди време. Те са влезли в страната през египетската граница, както това се опитват да направят и в момента нови групи емигранти. Те обаче ще бъдат връщани вече в Египет, дори и задържането им да става след време, информират израелските власти.

„Подобни мерки ще бъдат вземани спрямо всеки, който се опитва да проникне в Изреал нелегално, включително и идващите от Дарфур", се казва в прессъобщение на израелското правителство.

По оценка на ООН от началото на 2003 година между етническите стълкновения в суданската провинция са принудили около 2.5 милиона души да напуснат домовете си и да станат бежанци.

Въпросът как да се постъпи спрямо бежанците от Дарфур бе предмет на оживена дискусия в израелското общество. Противниците на това да се приемат емигрантите от суданската провинция защитават тезата, че емиграцията на дарфурци в Израел е преди всичко с икономически характер, тъй като Египет вече им е предоставил убежище.