Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман похвали "смелото" решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да върне всички санкции срещу Иран, които бяха отменени след сключване на ядрената сделка през 2015 г., пише "Таймс оф Израел".

Рохани: Иран гордо ще наруши санкциите на САЩ

Рохани: Иран гордо ще наруши санкциите на САЩ

Ние сме в положение на икономическа война

Либерман отбеляза, че подновяването на санкциите срещу петролния и финансовия сектор на Ислямската република е "благоприятна промяна в Близкия изток, която се чака".

"С един ход САЩ нанесоха решителен удар върху окопаването на Иран в Сирия, Ливан, Газа, Ирак и Йемен", написа той в "Туитър".

"Президентът Тръмп, вие го направихте отново! Благодаря ви", добави Либерман.

През уикенда премиерът на Израел Бенямин Нетаняху благодари на американския лидер за "историческото решение" срещу "смъртоносния терористичен режим, който заплашва целия свят".

Най-тежките санкции на САЩ срещу Иран влязоха в сила

Най-тежките санкции на САЩ срещу Иран влязоха в сила

Но осем държави временно няма да бъдат засегнати

Иран е в икономическа криза. Риалът изгуби повече от 2/3 от стойността си от май и сега се търгува 145 000 за един долар. Преди година беше 40 500 риала за 1 долар. Износът на ирански петрол спадна до около 1 милион барела, въпреки че Индия и Китай продължават да купуват. Повечето европейци, Япония и Южна Корея спират закупуването на ирански петрол.

Междувременно еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси заяви, цитиран от "Ройтерс", че ЕС се противопоставя на решението на САЩ.

"ЕС не го одобрява", каза той пред местна медия.

Китай изрази съжаление и подчерта, че Пекин не одобрява мерките на САЩ. Според говорител на външното министерство Китай ще продължи търговските отношения с Иран.