Израел освободи двама сирийски затворници като "жест на дипломатическа добронамереност", след прехвърлянето на тялото на израелски войник, изчезнало от 80-те години, предаде BBC.

Сержант от първа класа Захария Баумел, роден в САЩ танков командир, изчезна в битката по време на Ливанската война през 1982 година.Тленните му останки са върнати в Израел с помощта на Русия през април 2019 г.

Двамата сирийци трябваше да бъдат освободени в четвъртък и петък, заяви говорител на затворническата служба пред BBC.

Амал Абу Салах излежава присъда от седем години и осем месеца за убийството на сирийски гражданин. Беше планирано той да бъде освободен през 2023 година.

Макат Судки излежава 11-годишна присъда от 2015 г. по обвинения в предателство, шпионаж, подкрепа на терор и контакт с враждебна организация.

Преди това e бил освободен от затвора през 2012 г., след като излежава 27-годишна присъда.

Сгт Баумел е един от петимата израелски войници, изчезнали в битката при султан Якуб между израелските и сирийските сили на 11 юни 1982 г. в ливанската долина Бекаа.

Няколко години по-късно двама от пленените войници бяха върнати живи при размяна на затворници със Сирия и съюзната палестинска боевидна група - Народния фронт за освобождение на Палестина - Генералното командване.

Сержант Баумел и още двама сержанти останаха без внимание, въпреки усилията на израелските власти да ги намерят.