Правителството на Израел отхвърли призивите за временно примирие с Хамас и прекратяване на огъня за 48 часа.

На екстрено заседание днес министрите са взели решение военната операция срещу терористите да продължи, без да се посочва краен срок.

Инициативата на ЕС, огласена от външния министър на Франция Бернар Кушнер, не може да бъде реализирана, обяви правителственият говорите Марк Регев.

Той посочва, че каквото и да е споразумение за прекратяване на огъня трябва да бъде дългосрочно.
Според местни медии против примирие с Хамас" са и министър-председателят Ехуд Олмерт и външният министър Ципи Ливни.

Призивът за прекратяване на огъня отправи от името на Европейския съюз  ротационния председател на ЕС Франция. 

Днес нападенията продължават и от двете страни. От страна на палестински лидери бяха отправени предупреждения, че ще има сериозен отговор на израелската атака.

Две руски ракети тип "Град" са прелетели рекордно разстояние от 40 километра. Те са се взривили в Южен Израел, край град Беершева, на 40 км от Ивицата Газа.

Отговорност за нападението пое въоръженото крило на ислямисткото движение Хамас бригадите "Изедин ал Касам".
Друга ракета се взривила край град Нетивот, на двадесетина километра от Ивицата Газа, отново без да причини жертви и щети, съобщи израелският Червен кръст.

За ракетен обстрел се съобщава и в други части на Южен Израел, в района на Сдерот и в пустинята Негев.

През нощта израелските въздушни ударив Ивицата Газа продължиха, като отнеха живота на най-малко един палестинец.
Атаката е била насочена срещу административни сгради като бюрата на премиера и на министерството на вътрешните работи, както и срещу къща в бежанския лагер Джабалия на север от град Газа.

Израел обаче отрича палестинският анклав да е блокиран за хуманитарни доставки.

От началото на израелската военна офанзива в събота срещу Хамас в ивицата Газа трима цивилни и един войник бяха убити в Израел от ракетен обстрел, а десетки бяха ранени, по официални данни на израелски болници. При въздушните атаки са убити близо 400 палестинци, а ранените са близо 1700 души.

Дипломатическият квартет за Близкия изток, в който влизат Русия, ЕС, САЩ и ООН, призова Израел и Хамас възможно по-бързо да прекратят насилието.
Днес в Кайро ще се проведе и извънредна сесия на Лигата на арабските държави, изцяло посветена на конфликта между Израел и Хамас.