Израелското министерство на здравеопазването заяви, че е установило, че малкият брой случаи на сърдечни възпаления, наблюдавани главно при млади мъже, които са получили COVID-19 ваксината на Pfizer в Израел, вероятно са свързани с тяхната ваксинация, съобщава "Ройтерс".

Pfizer заяви, че не е наблюдавана по-висока честота на заболяването, известно като миокардит, отколкото обикновено се очаква при общата популация.

В Израел са съобщени 275 случая на миокардит между декември 2020 г. и май 2021 г. сред над 5 милиона ваксинирани хора, заяви министерството, разкривайки резултатите от проучване, което е възложило да разгледа въпроса.

Повечето пациенти с възпаление на сърцето, са прекарали не повече от четири дни в болница и 95% от случаите са класифицирани като леки, според проучването, което според министерството е проведено от три екипа от експерти.

Проучването установи, че "има вероятна връзка между получаването на втората доза (от Pfizer) и появата на миокардит сред мъже на възраст от 16 до 30 години", се казва в изявление.

Според констатациите такава връзка се наблюдава повече при мъжете на възраст между 16 и 19 години, отколкото в други възрастови групи.

Pfizer заяви в изявление, че е наясно с израелските наблюдения на миокардита, отбелязвайки, че не е установена причинно-следствена връзка с тяхната ваксина. "Нежеланите събития се преразглеждат задълбочено и Pfizer се среща редовно с отдела за безопасност на ваксините към израелското министерство на здравеопазването, за да прегледа данните".

Консултативна група на Центрове за контрол и превенция на заболяванията в САЩ  - CDC миналия месец препоръча по-нататъшно проучване на възможността за връзка между миокардита и иРНК ваксините, които включват такива като Pfizer и Moderna.

Системите за мониторинг на CDC не са открили повече случаи, отколкото би се очаквало сред населението, но консултативната група заяви в изявление, че членовете смятат, че доставчиците на здравни услуги трябва да бъдат информирани за съобщения за "потенциално неблагоприятно събитие".

Израелското министерство публикува изявлението, което не съдържа препоръки, преди широко очакваното решение дали да започне ваксиниране на младежи на възраст от 12 до 15 години в Израел.

Израелските медии съобщават, че решение за включване на възрастовата група 12-15 в програмата за ваксинация в страната може да се вземе още в неделя. Израел е световен лидер в разпространението на ваксини.

С COVID-19 инфекциите до едва няколко на ден и общо активни случаи от само 340 в цялата страна, икономиката се отвори напълно, въпреки че ограниченията за входящия туризъм остават.

Около 55% от населението на Израел вече е ваксинирано. От вторник бяха премахнати ограниченията за социално дистанциране и необходимостта от специални зелени пропуски за ваксинация, за да влязат в определени ресторанти и заведения.

ЕМА одобри ваксината Pfizer за деца на възраст 12-15 години

ЕМА одобри ваксината Pfizer за деца на възраст 12-15 години

Няма "големи опасения" за странични ефекти, но САЩ съобщават за няколко случая на лек миокардит, при младежи с иРНК ваксини