Израел представи в неделя най-новата придобивка към системата за противовъздушна отбрана "Прашката на Давид" (David's Sling) за прихващане на ракети със среден обсег, проект развиван в партньорство със САЩ.

Израел успешно приключи изпитанията на „Прашката на Давид”

Израел успешно приключи изпитанията на „Прашката на Давид”

Тя ще запълни операционната дупка

"Прашката на Давид", известна още като "Магическата пръчка", е предназначена да сваля ракети в обхват от 40 до 300 километра. Новата система е насочена главно към ударите, които бяха нанесени на Израел от ливанската организация "Хизбула" през последните години, съобщи Fox News.

Противовъздушната система е многостепенна, като най-ниското ниво (Iron Dome system) е за прихващане на ракети с малък обсег, както и за снаряди и безпилотни самолети. Горните степени (Arrow2 и Arrow 3) на системата позволяват прихващането на балистични ракети, преминаващи дълги разстояния. Те се задействаха за първи път в средата на миналия месец, когато системата свали една от многото противовъздушни ракети, изстреляни по израелските военновъздушни сили, опериращи на територията на Сирия.

Израел прихвана ракета, изстреляна срещу техни самолети
Обновена

Израел прихвана ракета, изстреляна срещу техни самолети

Атаката е в отговор на снощна тяхна въздушна операция в Сирия

Командващият военновъздушните сили на Израел Амир Ешел заяви, че военните възможности и отбраната на Израел ще продължат да нарастват в "бурния Близък Изток". Той добави, че новите технологии в Израел ще пренесат военновъздушните сили в страната на съвсем ново ниво на защита за държавата.