Израелски министър приветства изказване на мюфтията на Саудитска Арабия, че палестинската "Хамас" е терористична организация, съобщава "Дейли Сабах".

"Поздравяваме Абдул Азиз ал-Шейх, Великият мюфтия на Саудитска Арабия, както и ръководителя на Улема (ислямските учени), заради фатва забраняваща борбата срещу евреите и убийството им", пише министърът на съобщенията на Израел Ауб Кара в своя официален Туитър акаунт.

Министърът приветства и мюфтийските забележки, в които той смята, че "Хамас" е терористична организация, като добавя: "Приканвам мюфтията да посети Израел, той ще бъде посрещнат с голямо уважение".

По-рано мюфтията коментира в телевизионна програма, че борбата срещу Израел е неподходяща и  "Хамас е терористична организация" в отговор на въпрос за юлското затваряне на джамията Ал Акса на Западния бряг, която е почитана от мюсюлмани и евреи.

Загинал и десетки ранени при сблъсъци между полицията и палестинци в Йерусалим

Загинал и десетки ранени при сблъсъци между полицията и палестинци в Йерусалим

Пред джамията "Ал Акса" се проведе протест

Израел заема Западния бряг, включително Източен Йерусалим, по време на Арабско-израелската война от 1967 г. Анексира целия град през 1980 г., като твърди, че е "неразделна и вечна столица" на еврейската държава - ход, който не е признат от международната общност.

Международното право разглежда Западния бряг и Източен Йерусалим като "окупирани територии" и счита, че там е незаконно изграждането на еврейски селища.