Израел вече използва дронове, за да следи спазва ли се карантината, предадоха местни медии. Страната също така одобри използването на технология за шпиониране по телефона, която преди се използваше за борба с тероризма.

Това ще позволи на органите на реда да следят болните и всички лица, поставени под карантина от дистанция, така че да се намали рискът за тяхното здраве.

Но навлизането на подобни технологии срещу цивилни повдигна и опасения за поверителността и докъде властите могат или трябва да стигнат, за да ограничат пандемията.

Припомняме, че по-рано, полицейският час и други ограничения, наложени на хората в Израел, за да бъде забавено разпространението на епидемията от новия коронавирус (COVID-19) през дните на големия тамошен празник Пасха, бяха отменени.

И в Израел вече над 10 000 заразени с коронавируса, но постепенно вдигат блокадата

И в Израел вече над 10 000 заразени с коронавируса, но постепенно вдигат блокадата

Починалите до момента там са 92 души

Все пак общественият транспорт, освен такситата и авиокомпаниите, няма да работят до неделя сутринта. Гражданите ще могат да вървят само на 100 метра от домовете си.

Моловете и повечето заведения за отдих остават затворени.

Многоетапният план включва също освобождаването на градове според нивото на заразяване - с най-малко заразени на първо място, както и хора по възрастова категория - най-млади и най-здрави.

Израел се готви за пик на COVID-19

Израел се готви за пик на COVID-19

Болниците получили нареждане само тези случаи да са приоритет

Министърът на отбраната Нафтали Бенет разкритикува остро предложението на здравното министерство за продължаване на блокадата в цялата страна след петък сутринта, като се аргументира, че затварянето на страната ще доведе до опустошителни икономически щети.

Израел отчете повече от 12 000 случая и 123 смъртни случая.