Полицейският час и други ограничения, наложени на хората в Израел, за да бъде забавено разпространението на епидемията от новия коронавирус (COVID-19) през дните на големия тамошен празник Пасха, бяха отменени тази сутрин, независимо че броят на израелците, заразени с вируса, вече е 10 095 души, от които 164 са в тежко състояние, а 92 души са починали, съобщават израелските медии.

Към петък сутринта 125 души са интубирани.

Все пак общественият транспорт - освен такситата - и авиокомпаниите няма да работят до неделя сутринта. А, което се превърна в новото нормално, гражданите ще могат да вървят само на 100 метра от домовете си.

Коронавирус: Повод за оптимизъм в Холандия, Швейцария и Израел

Коронавирус: Повод за оптимизъм в Холандия, Швейцария и Израел

Надежда на хоризонта...

Някои авиокомпании са получили разрешение от министерствата на транспорта и вътрешните работи да кацат в страната, включително от места с висок брой на заразени с коронавируса, като Ню Йорк. 

В същото време Съветът за национална сигурност обяви, че е представил план за стратегия за изход след Пасха. Поетапният план включва увеличаване на процента на работниците, които могат да се върнат на работа, плюс тестване на различни модели работа на смени или в различни дни. Специалното образование ще се възобнови и бавно след това и ходенето на училище от деца в предучилищна възраст, а в крайна сметка и цялата училищна система.

Планът на Съвета за национална сигурност скоро ще позволи на хората да пътуват по-далеч от домовете си. Планът обаче оставя моловете и повечето заведения за отдих затворени.

Израел се готви за пик на COVID-19

Израел се готви за пик на COVID-19

Болниците получили нареждане само тези случаи да са приоритет

Многоетапният план включва също освобождаването на градове според нивото на заразяване - с най-малко заразени на първо място, както и хора по възрастова категория - най-млади и най-здрави.

Министърът на отбраната Нафтали Бенет разкритикува остро предложението на здравното министерство за продължаване на блокадата в цялата страна след петък сутринта, като се аргументира снощи, че затварянето на страната ще доведе до опустошителни икономически щети.

"Бързото затваряне на Израел, което беше много правилно в началото, не може да продължи да бъде основният инструмент във времето заради разрушителното му въздействие върху бизнеса и работните места в Израел", настоя Бенет.

Повече от 1 млн. безработни в Израел за първи път от създаването му

Повече от 1 млн. безработни в Израел за първи път от създаването му

Безработна е почти една четвърт от работната сила в Израел

"Министерството на здравеопазването се основава на идеология, която не вярва в централизираното тестване, което е инструмент за излизане от тази криза", допълни военният министър.

Бенет подчерта, че израелците трябва да могат да се върнат на работа и че е по-разумно извършването на повече тестове за наличие на коронавирус, като същевременно хората с висок риск, като възрастните, се държат в карантина, но на останалите да се разреши да работят.

Що се отнася до починалите , по-голямата част от израелците, станали жертва на COVID-19, са възрастни хора, включително много обитатели на старчески домове в страната, като такива обитатели представляват около 30% от починали от коронавирус.