Американският президент Доналд Тръмп каза на Израел, че ще трябва да направи "значителни компромиси" за мир с палестинците, съобщава "Ройтерс".

На 6 декември 2017 г. Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, което разгневи палестинците и арабските държави.

В интервю за израелски вестник, което се очаква да бъде публикувано в неделя, Тръмп описа решението си за свещения град като значим момент през първата му година в Белия дом.

Тръмп не изключи присъствието на палестинци в Йерусалим. Палестинците искат Източен Йерусалим да бъде столица на бъдещата им държава.

"Искам да стане ясно, че Йерусалим е столица на Израел. Относно конкретни граници, ще дам подкрепата си за това, което двете страни договорят помежду си", каза американският лидер пред консервативния ежедневник Israel Hayom.

"Мисля, че и двете страни ще трябва да направят значителни компромиси, за да е възможно постигането на мирно споразумение", добави той.

Интервюто съвпадна с ново напрежение между палестинците и американския посланик в Израел Дейвид Фридман след убийството на еврейски заселник от палестинец.

След убийството на заселника в понеделник Фридман написа в "Туитър", че е дарил линейка на района, където е живеел убитият израелец. Посланикът добави, че "палестинските лидери приветстват убийството".

Палестина пък попита Фридман кого представлява - САЩ или Израел.