От ивицата Газа са изстреляни над 200 ракети по Израел през нощта, израелските военни отговориха, като удариха 130 военни цели в крайбрежния палестински анклав. Това съобщи във вторник на брифинг за чуждестранни журналисти говорителят на израелските отбранителни сили Джонатан Конрикус, цитиран от ТАСС.

"Повече от 200 ракети бяха изстреляни от ивицата Газа по различни градове в Израел за една нощ от гъсто населени райони на ивицата Газа, около една трета от тях паднаха на територията на самата ивица Газа, десетки бяха прихванати".

Експлозии в Йерусалим след съобщения за ракетен обстрел от "Хамас"

Експлозии в Йерусалим след съобщения за ракетен обстрел от "Хамас"

От Газа са изстреляни седем ракети, "Ал-кудс" твърди за 30 ракети по град Сдерот

"В отговор Израел удари около 130 военни цели за 12 часа от началото на операцията срещу радикали в сектора и също елиминира около 15 оперативни лица от групировките Хамас и Ислямски джихад", обясни той.

Израелските отбранителни сили "са подсилили силите си на юг и са готови за различни сценарии и ще продължат да действат със сила срещу Хамас и други терористични организации" в ивицата Газа, се казва в изявление на армейската пресслужба в съобщение във вторник сутринта.

"Движението "Хамас" отговаря за всички събития, чийто източник е ивицата Газа, и ще отговаря за терористичната дейност срещу израелски цивилни", добави армията.

Хамас постави ултиматум на Израел

Хамас постави ултиматум на Израел

Напрежение в Близкия изток

Пресслужбата съобщи, че една от ракетите, изстреляни от ивицата Газа, е ударила жилищна сграда в големия град Ашкелон в южната част на Израел във вторник сутринта.

"Шестима жители са ранени", заявиха военните в Twitter.

Масираните ракетни атаки срещу Израел от ивицата Газа започнаха в 18:00 часа в понеделник.

Палестински радикали от сектора изстреляха поне 150 ракети на израелска територия вечерта на 10 май, в отговор израелските отбранителни сили започнаха първата вълна от атаки срещу цели на радикалите в палестинския анклав.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху в понеделник вечерта предупреди, че "конфликтът може да продължи известно време".

"Не искахме ескалация, но тези, които я избраха, ще усетят тежестта на ръката ни", добави той.

В Тел Авив започнаха да отварят обществените бомбоубежища

В Тел Авив започнаха да отварят обществените бомбоубежища

Сирените за тревога са сработили включително и в Йерусалим