Великобритания, Грузия, Кипър и Турция бяха добавени на 30 юли към списъка със страни, до които Израел забранява пътуванията на своите граждани без разрешението на специална държавна комисия. Това съобщи The time of Israel. Тези страни сега са определени от Министерството на здравеопазването като "дестинации с максимален риск" от заразяване с коронавирус. Решението за добавяне на тези четирите държави към т. нар. "червен списък" беше взето от израелската правителствена комисия за борба с коронавируса преди седмица, а комисията от Кнесета (парламента) го одобри вечерта на 29 юли.

Списъкът преди това включваше Аржентина, Беларус, Бразилия, Индия, Испания, Киргизстан, Мексико, Русия, Узбекистан и Южна Африка, като срокът му на валидност е удължен до 9 август, посочва вестникът. Както беше посочено по -рано в израелското Министерство на здравеопазването, разрешенията за пътуване до тези страни се издават само от оторизирана израелска комисия, глобата за нарушаване на тази разпоредба е пет хиляди шекела (около 2500 лв). Властите на еврейската държава разрешиха възобновяването на полетите, прекъснати от края на януари 2021 г. от 16 март, но само за граждани на страната или лица с разрешение за пребиваване имат право да влизат в еврейската държава.

Непрекъснат ръст на новозаразените и тежко болните от COVID-19 в Израел

Непрекъснат ръст на новозаразените и тежко болните от COVID-19 в Израел

Близо 1400 новозаразени са регистрирани

От 7 март израелските власти разрешаваха на чужденци да влизат в страната в изключителни случаи със специално разрешение; от 8 април чужденците, ваксинирани срещу коронавирус, имат право да посещават роднини в Израел. На 27 май, в рамките на пилотната програма на Министерството на туризма на еврейската държава, първата организирана група от 12 ваксинирани християнски поклонници от САЩ пристигна в страната от 14 месеца. На 1 юли се очакваше страната да се отвори за индивидуални ваксинирани туристи, след това тази дата беше отложена за 1 август, а в средата на юли, според радио "Кан", това решение беше отложено за неопределено време.