Израелски изтребители прелетяха на ниска височина над Бейрут и други райони на Ливан, което се случва за трети пореден ден и в нарушение на ливанския суверенитет и резолюции на Съвета за сигурност на ООН, съобщава местната медия "Дейли стар".

Ливанското издание се позовава на източници от силовите структури и свидетели, които съобщават, че израелски изтребители са прелетели над столицата най-малко два пъти. Други самолети, включително дронове, са прелетели над Южен Ливан и Долината Бекаа.

Напрежение над небето на Ливан

Напрежение над небето на Ливан

Акция на израелската бойна авиация

Израелски самолети редовно нарушават ливанския суверенитет въпреки Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която прекрати 34-дневна война между Израел и "Хизбула" през 2006 г. Израелските нарушения остават ненаказани, въпреки че Ливан многократно се оплаква пред световната организация, отбелязва "Дейли стар".

Израел също използва ливанското въздушно пространство за нанасяне на удари в Сирия.

Ливан и Израел с втори кръг преговори за морската граница

Ливан и Израел с втори кръг преговори за морската граница

Бейрут иска да се договори с Израел за морските граници, за да може да проучва за газ и петрол

Между юни и октомври 2020 г. средно на ден са регистрирани по 12,63 нарушения на въздушното пространство и общо 61 часа и 51 минути в полети. 95% от нарушенията са извършени с безпилотни самолети.