Изтребителите от израелските ВВС са нарушили въздушното пространство на Ливан поне 10 пъти в понеделник. Това съобщава агенция "Ал Уатания", позовавайки се на източник от командването на ливанските въоръжени сили.

Според агенцията изстребителите са прелетели над Бейрут и районите Бшамон, Шуейфат и Арамун на юг от столицата. Те се появиха на малка надморска височина в небето над градовете Джезин, Марджаюн и Бинт-Джбейл, както и над околността на пристанището в Тир.

Ливан задържа сириец, планирал атентати в Бейрут

Ливан задържа сириец, планирал атентати в Бейрут

Поддръжник на ДАЕШ

По-рано катери на израелския флот нарушиха два пъти морската граница при нос Ал Накура.

Ливан многократно е изпращал жалби до Съвета за сигурност на ООН, като обръща внимание на факта, че Израел използва въздушното си пространство за ракетни атаки срещу военни цели в съседна Сирия. Според ливанското външно министерство от началото на 2020 г. израелските военновъздушни сили са нахлули в небето на страната повече от 500 пъти, 374 нарушения са регистрирани по суша и 386 по море.

Кралят на Саудитска Арабия настоя за разоръжаването на "Хизбула"

Кралят на Саудитска Арабия настоя за разоръжаването на "Хизбула"

Призова за цялостно решение по отношение на Иран

Командването на Временните сили на ООН в Ливан счита разузнавателните полети на израелската авиация за нарушение на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която установява прекратяване на огъня на границата след конфликта през лятото на 2006 г.

В същото време израелските военни оправдават подобни полети с необходимостта от наблюдение на действията на шиитската въоръжена милиция на проиранската организация Хизбула, чиито бойци се бият в съседна Сирия на страната на правителствените сили. Опасявайки се от нападения от Хизбула, израелското командване обяви на 2 януари граничната зона близо до град Метула затворена военна зона. По-рано бяха открити проходи в бодлива тел към израелска територия.