Ново социологическо проучване показва, че през последните месеци е спаднал процентът на израелците и палестинците, които подкрепят създаване на независима държава Палестина. Но много повече хора продължават да предпочитат решението за две държави пред алтернатива за споразумение за една двунационална страна, съобщава АП.

Тръмп: САЩ остават съюзник на Израел

Тръмп: САЩ остават съюзник на Израел

Партньорството е изградено върху общи ценности

Съвместно израелско-палестинско проучване показва, че 55% от израелците и 44% от палестинците подкрепят споразумение за две държави - Израел и Палестина. Проучване от юни 2016 година разкри, че 59% от израелците и 51% от палестинците подкрепят две държави.

24% от израелците и 1/3 от палестинците предпочитат една двунационална държава.

Във финансираното от ЕС проучване са участвали повече от 1 200 души от двете страни.

Проучването е публикувано след срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и израелския премиер Бенямин Нетаняху в Белия дом вчера. Двамата, особено Тръмп, се дистанцираха от дългогодишната политика да се търси решение за две държави.

Междувременно генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт обяви, цитиран от Ройтерс, че е необходимо решение за две държави, за да бъде разрешен израелско-палестинският конфликт.

Необходимо е всеобхватно мирно решение, основавайки се на решението за две държави и създаването на независима палестинска държава с границите от 1967 г., със столица Йерусалим, каза Гейт след среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Кайро.

Вчера Гутериш също призова, че единственият път е Израел и Палестина да приемат решението за две държави.