Изследователи на прилепи са на мисия в Северна Камбоджа в търсене на произхода на COVID-19, съобщава "Ройтерс".

Те събират проби в опит да разберат пандемията от коронавирус и проучват райони, където преди 10 години е бил открит много сходен вирус при животни.

През 2010 г. са били взети две проби от подковообразни прилепи в провинция Стунг Тренг, близо до Лаос, които са били съхранявани в Института "Пастьор" в Пном Пен.

Изследванията, проведени миналата година, са показали сходство между него и коронавируса, заради който починаха над 4,6 милиона души по целия свят.

СЗО не изключва коронавирусът да е създаден в лаборатория

СЗО не изключва коронавирусът да е създаден в лаборатория

Темата е обсъдена на срещата на G7...

В рамките на седмица осемчленен изследователски екип на Института ще събира проби от прилепи и ще записва техните видове, пол, възраст и други детайли. Подобно проучване се провежда и във Филипините.

Надеждите са, че резултатите от това проучване ще помогнат на света да разбере по-добре COVID-19.

Приемниците на вируса, каквито са прилепите, обикновено не проявяват симптоми, но заразяването на хора и други животни с патогена може да има опустошителни последствия.

Смъртоносните вируси от прилепи включват ебола и други коронавируси, като тежкия остър респираторен синдром (SARS) и близкоизточния респираторен синдром (MERS).

Изследователите обаче са на мнение, че именно хората са причината за тежките последствия от COVID-19 поради намесата им и унищожаването на естествените местообитания на видовете.

Климатичните промени изиграли ключова роля в коронавирус пандемията

Климатичните промени изиграли ключова роля в коронавирус пандемията

Климатичните промени доближават дивата природа да хората