Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова Иран да изтегли въоръжените си сили от Сирия, информират руски медии.

Москва: Информацията за стотици убити руснаци в Сирия е "класическа дезинформация"

Москва: Информацията за стотици убити руснаци в Сирия е "класическа дезинформация"

Песков обяви, че не изключва вероятността да има руски граждани в Сирия

Топ дипломатът на САЩ също изрази безпокойство във връзка с последните инциденти в Сирия, имайки предвид сблъсъка между Дамаск и Израел. През уикенда израелските ВВС свалиха ирански дрон, а противовъздушната отбрана на Сирия свали израелски изтребител Ф-16.

Сирия свали израелски Ф-16

Сирия свали израелски Ф-16

Израел затвори част от въздушното си пространство след свалянето на ирански дрон

Иран бързо реагира на искането на Тилърсън. Ислямската република отхвърли твърденията, че има войници в Сирия. Държавата обаче признава, че има военни съветници, които помагат на сирийската армия в борбата срещу тероризма. Техеран също действа като един от гарантите на режима на "тишина" в арабската република.

Али Акбар Велаяти, топ съветник на иранския върховен лидер, призова Вашингтон да изтегли силите си от арабската държава. Той подчерта, че иранското присъствие в Сирия е легитимно, тъй като се основава на покана от страна на Дамаск.

"Иранското военно присъствие в Сирия се основава на покана от сирийското правителство. Тези трябва да напуснат Сирия, които са там без разрешението на легитимното сирийско правителство", призова Велаяти, цитиран от агенция ISNA.

В същото време Тилърсън заяви, че САЩ имат проблем с ливанската групировка "Хизбула", а не с ливанския народ.