8 страни членки на НАТО се подписаха под обща декларация за възпиране и отговор срещу военни заплахи на източния фланг на алианса, съобщава Радио Полша.

Декларацията е подписана в Брюксел от САЩ, Канада, Германия, Великобритания, Литва, Латвия, Естония и Полша. Тя потвърждава готовността на четирите батальона, разположени от НАТО в балтийските страни и Полша.

Днес ние обявяваме, че четирите способни, гъвкави и оперативно съвместими многонационални бойни групи са готови и способни да възпират, и ако е необходимо, незабавно да отговорят на всяка агресия, се казва в декларацията.

Военните министри на държавите обявиха, че са прегледали напредъка относно подписаната на срещата на върха на НАТО във Варшава през 2016 г. декларация за военно присъствие на алианса в Естония, Латвия, Литва и Полша.

В декларацията се допълва, че надеждно възпиране и отбрана са от съществена важност за предотвратяване на конфликти и войни. Но според държавите членки възпирането не трябва да изключва диалог и обвързване с Русия с цел реципрочна прозрачност и намаляване на риска от конфликт.

Днес се проведе среща на военните министри на НАТО в Брюксел.