"Бил съм и оставам - нека това да е много ясно - привърженик на предсрочните избори. Искам да въведем логика, която води до предсрочни избори", каза президентът на Румъния Клаус Йоханис след падането на правителството вчера, предаде Агерпрес.

Припомняме, че депутатите в Румъния свалиха от власт центристкото правителство на малцинството на премиера Людовик Орбан, което може да доведе до продължителна политическа несигурност заради фрагментирания парламент и до предсрочни парламентарни избори, които партията на Орбан е уверена, че ще спечели.

Стремейки се да се върне във властта след отстраняването си от власт при вот на недоверие през октомври, опозиционните социалдемократи разкритикуваха Орбан, че се опитва да промени избирателните закони без обществен дебат преди местните избори през юни.

Падна правителството на Румъния

Падна правителството на Румъния

Това може да доведе до продължителна политическа несигурност в северната ни съседка

261 депутати гласуваха за свалянето на Орбан. За свалянето на правителството бяха необходими 233 гласа.

Успешният вот на недоверие може да отвори пътя за предсрочни избори, към които Либералната партия на Орбан и нейният ключов съюзник - президентът Клаус Йоханис, отдавна се стремят, за да се възползват от увеличаващата се популярност на либералите сред румънските граждани.

Йоханис заяви, че при липса на политическа воля в тази връзка той иска да бъде гласувано правителство, което насърчава "програма за реформи".

Той иска правителство, сформирано около Националната либерална партия.

Президентът обясни, че в този момент най-правилното решение за Румъния е да търси вота на хората на парламентарни избори.

В Румъния президентът и премиерът се разбраха за предсрочни избори

В Румъния президентът и премиерът се разбраха за предсрочни избори

Очаква се балканската държава да проведе местни и парламентарни избори през юни и края на 2020 г.

Очаква се президентът Йоханис да проведе консултации с политическите партии относно съставянето на ново правителство в четвъртък. Той даде да се разбере, че неговият избор ще бъде само Орбан.